Kadın Sağlık
Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır ? Faydaları Nelerdir ?

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır ? Faydaları Nelerdir ?

Lavanta Yağı faydaları başta Saç ve Cilt olmak üzere bir çok faydası vardır. 

Güzel kokusu ve aroması sayesinde kozmetik sanayisinde çok kullanılan lavanta yağı, lavanta çiçeğinden elde edilen özel bir yağdır.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?                        

  • Saç dökülmesini önler ve saç kıran tedavisinde kullanılır.
  • Sedef hastalığını ve egzamayı tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Strese iyi gelen lavanta yağından birkaç damla yastığınıza damlatmanız aroma terapistleri tarafından önerilir. Sabahları daha sakin, daha dinlenmiş ve daha dinç kalkıldığı tespit edilmiştir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir ve uyku kalitesini arttırır. Yatmadan önce boynunuza, bileklerinize ve ayaklarınıza lavanta yağı ile masaj yapmak yeterlidir.
  • Ağrıları hafifletici özelliği sayesinde, migren ve şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. 15 dakika boyunca lavanta yağını koklamak bunun için yeterlidir.
  • Soğuk algınlığında ve boğaz enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır.
  • Öksürük, grip, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılabilir. Aynı zamanda balgam söktürücü özelliği de vardır.
  • Dudak koruyucu balsam olarak kullanılabilir. Çatlamış, kurumuş ve güneşten yanmış dudaklar için çok etkili bir yağdır.
  • Adale ve kas ağrılarını masaj yöntemiyle yok eder. Aynı zamanda burkulmalar ve çarpmalar gibi kaza ağrılarında da çok etkilidir.
  • Mide bulantısını yatıştırır. Bilek içlerinizi lavanta yağı ile ovarak ve kıyafetlerinize birkaç damla lavanta yağı damlatın böylece bulantının önüne geçmiş olursunuz.
  • Doğal ve natürel bir parfümdür. Özellikle kozmetik kimyasallarla üretilmiş parfümlere alerjisi olan kişiler için ideal bir parfümdür. Avuç içinize birkaç damla damlatın ve elinizle ovuşturduktan sonra vücudunuza boynunuza ve kıyafetlerinize sürün. Aynı zamanda oda parfümü olarak da kullanabileceğiniz lavanta yağını püskürtme özelliği olan bir şişenin içindeki suya birkaç damla damlatarak çalkalayın. Böylece oda parfümünüzü hazırlamış olursunuz.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına ve idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
  • Kan basıncını düşürerek orantılı olarak tansiyonu da düşürür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci arttırır.
  • Alzheimer hastalarında görülen hastalık belirtilerinin azaldığı saptanmıştır.
  • Sindirimi rahatlatarak hazımsızlığı önler.
  • Yanık ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Sivilceleri, siyah noktaları ve akneleri kurutucu etkisi vardır.
  • Yaşlanma karşıtı olarak kullanılan lavanta yağının, kırışıkları azaltan ve deriyi geren özelliği vardır.
  • Bitlenmeyi engelleyici özelliği vardır. Lavanta yağının kokusu sayesinde bitler saçtan uzak durur.

 Lavanta Yağının Zararları Nelerdir?

Herhangi bir zararı ve yan etkisi olmayan lavanta yağının bazı durumlarda doktorlara danışılarak kullanılmasında fayda vardır.

  • Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
  • Alerjisi olan kişiler kullanmamaya özen göstermelidir.
  • Uykusuzluk için ya da depresyon için ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Çünkü ilaçlarla ters etkileşme yapabilir. İlaçların prospektüs uyarıları okunarak kullanıp kullanmamaya riayet edilmelidir.
  • Küçük çocuklarda lavanta yağı kullanılması pek önerilmez.
  • Ameliyat olacak hastaların lavanta yağı kullanması da önerilmeyen maddeler arasında yer almaktadır.

Yeliz Gözcü

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Mezunuyum. 3 Çocuk annesiyim çocuklarımı büyütürken Anne ve Çocuk üzerine bir çok makale yazmış biri olarak sizlere burada ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri aktarmaya hazırım.

Yorum Yap